Historien om en vaskemaskin - A-H gammelteknisk forening

Go to content

Main menu:

Historien om en vaskemaskin

Historien om en gammel vaskemaskin

Kanskje landets eldste?

Teksten er skrevet av Svein Rødsrud, ©2001


Denne vaskemaskinen ble kjøpt/bestilt på den store jubileumsutstillingen som ble avholdt på Frogner hovedgård i Oslo i anledning 100-års feiring av unionsoppløsningen mellom Sverige og Norge 1814-1914.

Det var tre gardbrukere her fra Frogner i Sørum som reiste til Oslo og kjøpte hver sin vaskemaskin.
Disse tre var: August Lieungh fra Melvoll, Sigvart Frogner på Frogner gård og min farfar, Isak Rødsrud fra Esval gård. Man må konstatere at de var raske til å rasjonalisere på gårdene den gangen også, strømmen fra elverket ble tilkoblet først i 1915.


Bruk:

Maskinen var i bruk fra 1915 til 1955. Frem til 1947 ble den brukt ca. 2 dager pr uke, det var mange arbeidsfolk på gården og klesvask inngikk i arbeidsavtalen.

Fra 1947 til 1955 ble den bare brukt til familie som bodde på gården og i bygda. Da ble den 40 år gamle vaskemaskinen byttet ut med en moderne maskin med el. element og vaskingen ble flyttet fra bryggerhuset og inn på kjøkkenet. Denne maskinen ble utslitt på 7 år, den vasket i snitt for 5-6 personer.

Vedlikehold: En maskin som ble brukt så mye krevde vedlikehold av lager og drev som ble utslitt. Takket gode forbindelser, en onkel var støperiingeniør med ledende stilling på Jøtul ovnstøperi. Han sørget for å få støpt nye drev når det var nødvendig.
Han ordnet kontakt med en kyndig maskinreparatør som ferierte i mange år på gården mot og holdemaskinen i orden.
Drev, lager, motor og beholderen som vasketrommelen gikk i, ble byttet minst én gang.

Utstyr i bryggerhuset (vaskeriet):

Vaskemaskinen, stor bryggepanne, dobbelt støpt skyllekum, 3 avskjæringer (eikefat sagd i to) og flere rister av trelekter som passet over skyllekummene og avskjæringene.

Arbeidets gang slik jeg husker det:
Det styggeste arbeidstøyet ble lagt i vann i en av avskjæringene kvelden før vaskedag, samtidig ble bryggepanna fylt med vann og ved lagt i ovnen klar til bare å sette en fyrstikk i før man spiste frokost.

Vasketrommelen er dobbelt så stor som vår moderne 4 kg maskin, så jeg antar at den vasker ca 6-8 kg i hver vask. trommelen går 7,5 omdreininger en vei før den med hjelp av en meget sinnrik mekanisk innretning snur og går 7,5 omdreininger tilbake, slik går maskinen til den stoppes med en hendel. Vrimaskinen kan med en hendel kjøres begge veier.

Drivakselen fra motoren er utstyrt med slurekobling for å forebygge overbelastning.

Arbeidet på vaskedagen var godt planlagt. Når vannet var varmt nok ble 2-3 bøtter øst over i vaskemaskinen. Først ble lettvasket tøy fylt i, og maskinen ble startet. Så ble tøy som hadde ligget i vann natten over flyttet over i bryggepannen for å koke opp.
Når maskinen nå hadde gått lenge nok, ble den stanset og trommelen åpnet.
Avrenningen fra vrimaskinen ble så stilt så det fortsatt gode vaskevannet rant tilbake i vaskemaskinen, for så og benytte det til tøyet som nå ble kokt.





Det tøyet som kom fra vrimaskinen ble nå tatt over først i den ene og så i den andre skyllkummen, for så tilbake den motsatte vei i vrimaskinen. Nå ble avrenningen stilt slik av vannet rant til sluket.
Lokket var nå lagt over trommelen så det skylte tøyet kunne ligge på, og det kokte tøyet som var flyttet dit via vrimaskinen før skylletøyet ble tatt opp.



Hva slags såpe som ble brukt til vanlig vet jeg ikke, men under krigen døde det en voldsom stor grisepurke, og den ble det kokt såpe av etter gamle og gode oppskrifter, den holdt i mange år. Det mest alminnelige var nok hjemmelaget såpe til all vask.

Flere bilder av vaskemaskinen.

Esval gård, september 2001
Svein Rødsrud

Vaskemaskinen er en gave fra Svein Rødsrud

Maskinen er satt i stand av foreningens medlemmer, og er nå utstilt på A-H Bygdetun på Hemnes.


 
Back to content | Back to main menu